300.000 famílies catalanes, afectades per les anomenades 'hipoteques tòxiques'

El Síndic de Greuges assegura que una hipoteca lligada a l'IPRH fa que les famílies paguin entre 250 i 300 euros mensuals més


Unes 300.000 famílies catalanes estan afectades en aquests moments per les anomenades "hipoteques tòxiques". Es tracta d'hipoteques lligades a l'IRPH, un índex que en fixa el preu i pel que les famílies paguen entre 250 i 300 euros mensuals més que si el préstec estigués referenciat a l'Euríbor. 

Segons un informe del Síndic de Greuges, si aquestes famílies tinguessin la seva hipoteca referenciada a l'Euríbor pagarien menys cada mes. Després de conèixer aquest fenomen, l'Agència Catalana del Consum ha iniciat una campanya d'inspecció en 28 entitats financeres que operen a Catalunya. I és que en molts casos aquesta diferència de preu mensual pot ser la frontera entre perdre o conservar la casa. 
 
El govern espanyol va eliminar l'IRPH l'any 2013 i va establir que les hipoteques que estiguessin referenciades a aquest indicador calia que se subjectessin a l'últim índex que es va poder calcular. Tot i així, alguns afectats encara paguen més que aquells que tenen referenciada la seva hipoteca a l'Euríbor que ara se situa en mínims històrics del 0,15%.
 
Segons denuncia el Síndic de Greuges aquest índex es manté "sempre" per sobre de l'Euríbor a una diferència que pot anar "d'un punt a tres". El Banc d'Espanya, a més, va admetre que cada caixa podia “influir en el resultat de l'IRPH” augmentant els interessos o les comissions, que també es tenien en compte per calcular aquella mitjana.
 
El Síndic de Greuges ha reclamat al Departament d'Economia que participi a l'hora de “garantir els drets dels consumidors” davant les entitats bancàries i reclama “més implicació” de l'Agència Catalana de Consum. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, per la seva banda, ha tirat endavant una resolució en què insta l'Executiu català, entre altres coses, a “fer les gestions oportunes” davant l'Estat perquè apliqui un Euríbor+1% en lloc de l'IRPH. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article